Barbecue recept

HEY-Bacon-buikspek-martijn-engel

Langzaam gegaarde buikspek taco’s

De Mexicaanse keuken staat bekend om haar levendige smaken, rijke tradities en het gebruik van eenvoudige ingrediënten die samen iets buitengewoons creëren. Deze langzaam gegaarde buikspek taco’s van @martijn.engel.1 uit Enschede zijn daar een perfect voorbeeld van. Ga aan de slag met dit frisse gerecht met onze Duroc buikspek en begin met bacon!

Het buikspek wordt met een heerlijke Mexicaanse dry rub op smaak gebracht en vervolgens langzaam gegaard op de barbecue. De dry rub zorgt voor een lekkere smaak met een lichte kick. De ingelegde rode ui, tomatensalsa en spicy chipotle mayo maken de frisse smaken. Serveer dit alles op een zachte tortilla met wat knapperige rode kool, top af met verse koriander en je hebt een streetfood-waardig gerecht.

Een ideale keuze voor een zomerse avond met vrienden, of wanneer je jezelf gewoon even wilt trakteren op een smaakvolle reis naar Mexico. Vámonos!

Ingredienten

  • 1 kg Duroc buikspek zonder zwoerd
  • 8 Gordita’s
  • Rode kool
  • Koriander (voor garnering)

Mexicaanse Dry Rub

  • 1 ½ el paprikapoeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl zout

Ingelegde rode uien

  • 2 Rode uien
  • 150 ml water
  • 150 ml natuurazijn
  • 1 el suiker
  • Zwarte peperkorrels

Chipotle mayo

  • 120 ml mayonaise
  • 1 el verse limoensap
  • 1-2 tl chipotle in adobo saus
  • Zout & peper naar smaak

Tomatensalsa

  • 2 tomaten
  • 1 Jalapeño peper
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 1 el koriander (vervang indien gewenst door peterselie)
  • 1-2 el verse limoensap
  • Zout & peper naar smaak

MAAK HET MET
DUROC BUIKSPEK

Bereiding

Duur: Voorbereiding 30 minuten, bereiding 40 minuten

Haal het buikspek uit de koelkast en verwijder de verpakking. Dep het vlees droog en besprenkel het volledige stuk buikspek met de Mexicaanse dry rub. Laat het buikspek op kamertemperatuur komen terwijl je de bbq instelt op 130 graden, indirect.

Voordat je het vlees op de bbq plaatst, voeg je 2 rookhout chunks (kersen of appel) toe. Sluit de bbq en laat het vlees gedurende +- 4 uur garen tot een kerntemperatuur van 95 graden.

 

Nu het buikspek op de bbq ligt, heb je tijd om de rest voor te bereiden.
Begin met het maken van de chipotle mayo door alle ingrediënten samen te voegen. Met een staafmixer (of in een blender) pureer je alles tot een gladde saus. Breng verder op smaak door naast peper en zout, naar smaak, meer limoensap en/of chipotle pepers toe te voegen.

Snij voor de ingelegde rode ui, de ui in zeer dunne ringen en doe ze in een glazen (wek)pot. Verwarm vervolgens het water met de azijn, de suiker en zwarte peperkorrels in een pan. Wanneer de het mengsel kookt en de suiker opgelost is, voeg je het aan de uienringen toe.
Laat de ingelegde uien onafgedekt op kamertemperatuur volledig afkoelen.

Voor de tomatensalsa halveer je de tomaten en verwijder je de zaadjes en het waterige binnenste met een lepel. Snij de tomaat vervolgens in kleine blokjes. Verwijder bij de jalapeño peper zowel de zaadjes als de zaadlijsten en snij deze fijn. Voeg de tomaat en de jalapeño peper samen met de andere ingrediënten in een schaaltje, roer alles goed door en zet apart.

Tot slot snij je de rode kool in dunne reepjes en snij je wat extra koriander in grove reepjes om mee te garneren.

Controleer met een vlees thermometer of de kerntemperatuur over het gehele stuk buikspek is bereikt. De thermometer moet hierbij zonder weerstand in het vlees gaan. Is het buikspek klaar, haal deze dan van de bbq en laat het, los afgedekt met een stuk aluminiumfolie, 20-30 minuten rusten.

Langzaam gegaarde buikspek
Langzaam gegaarde buikspec taco's