Ouderwets lekker recept

kervelstamp_bal2

Duroc gehaktballen met kervelstamppot

Een goeie bal gehakt maak je met Duroc vlees.

Het is weer herfst. Tijd om aan de slag te gaan met heerlijke Hollandse kost. Zin in een goeie gehaktbal? Dan kies je voor Duroc varkensvlees. Met ons gehakt maak je de lekkerste gehaktballen voor bij jouw stamppot. Probeer dit verrassende recept voor Boeren kervelstamppot met duroc gehaktballen.

Ingredienten

Duroc gehaktballen

  • 500 g Duroc gehakt

  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd

  • 1 teen knoflook, geperst

  • 1 ei

  • 3 eetlepels paneermeel

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 theelepel nootmuskaat

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 30 g roomboter en 1 eetlepel olie om in te bakken

Jus

  • Bakvet van de gehaktballen

  • 250 ml runderbouillon

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 klontje (room)boter

Stamppot

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken

  • 300 g boerenkool, fijngesneden

  • 150 g knolselderij, in blokjes

  • 1 bos verse kervel, fijngehakt (houd een beetje apart voor garnering)

  • 100 ml volle melk

  • 30 g roomboter

  • Zout en peper naar smaak

  • Eventueel een scheutje room voor extra romigheid

gehakt-500-crop

Maak het met
duroc gehakt

Bereiding

Gehaktballen maken

  • Meng het gehakt met ui, knoflook, ei, paneermeel, mosterd, ketjap manis, nootmuskaat, zout en peper.
  • Kneed tot een stevige massa en vorm vier ballen.
  • Laat deze 10 tot 15 minuten rusten in de koelkast zodat ze goed hun vorm behouden.

Gehaktballen bakken

  • Verhit de boter en olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin in ongeveer acht minuten.
  • Zet het vuur laag, voeg een klein scheutje water toe, leg de deksel schuin op de pan en laat de ballen nog twintig minuten zachtjes garen.
  • Haal de gehaktballen uit de pan, maar bewaar het bakvet voor de jus.

Jus bereiden

  • Roer de bloem door het achtergebleven bakvet en laat dit al roerend één minuut garen.
  • Voeg beetje bij beetje de runderbouillon toe en blijf goed roeren tot een gladde jus ontstaat.
  • Roer er de mosterd en een klontje boter door en laat de jus kort indikken.

Stamppot maken

  • Kook de aardappelen en knolselderij in ruim gezouten water in circa twintig minuten gaar.
  • Kook de boerenkool de laatste tien minuten mee.
  • Giet alles af en laat even uitdampen.
  • Stamp de groenten met boter en warme melk tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de fijngehakte kervel er op het laatst door, zodat de smaak fris blijft.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje room.

Serveren

  • Schep de stamppot op een voorverwarmd bord. Leg de Duroc gehaktbal erbij en lepel er royaal jus overheen.
  • Garneer met wat extra verse kervel voor een frisse afwerking. Eet smakelijk!

Ga naar jouw Heyde Hoeve slager of online specialist voor het beste vlees voor jouw gehaktballen. Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt.